La idea bàsica de l'Ultimate Frisbee és molt simple. L'equip que té el disc intenta passar-lo endavant sense deixar-lo caure i rebre'l en una zona d'anotació: això és un punt. L'altre equip intenta interceptar el disc. És un esport sense contacte i els equips són mixtes. L'altre aspecte important de l'Ultimate és que no hi ha àrbitres, els jugadors han de prendre les decisions per ells mateixos i si no es posen d’acord es torna a la situació de joc anterior.

En les competicions d’Ultimate Frisbee és molt important l’esperit del joc. L’esperit del joc comprèn aspectes com: el joc net, coneixement del reglament, imparcialitat, respecte per el contrari, actitut positiva i autocontrol. Al final dels partits els equips evaluen l’esperit de joc de l’altre equip, del que en resulta una classificació al final de la competició.

L’Ultimate Frisbee va néixer al 1968 quan estudiants de Nova Jersey (EUA) unint diferents aspectes d’altres esports van crear l’Ultimate. Van utilitzar aquest terme per referir-se al joc com a la màxima experiència esportiva. A la dècada dels 70 es desenvolupen les primeres competicions universitàries.

A Espanya, l’Ultimate no té més de 15 anys d’existència. Actualment hi ha més de 400 jugadors federats i 20 equips, dels quals 6 a Catalunya.

L’Ultimate es pot jugar en 3 superfícies: Gespa, Sorra i Pista. Les mides del camp de joc són diferents per a cada una de les 3 modalitats.

 

L'Ultimate en 10 regles

1- El camp -- Té una forma rectangular, amb dues zones d'anotació a cada extrem, el tamany d'un camp oficial de gespa és de 64 mts. de llarg per 37 d'amplada, amb demarcacions de 18 mts. x 37 mts. anomenades zones de gol.


 
 
El camp de sorra és una mica més petit: 45 mts. de llarg per 25 mts. d'amplada, amb zones de gol de 15 x 25 mts.


2- Inici del joc -- Cada punt s'inicia amb els dos equips alineats a la zona de gol respectiva. L'equip defensiu comença llençant el disc cap a l'equip atacant. Aquest, en rebre el disc, comença els passes cap a la zona de gol contraria.

3- Anotació -- S'obté un punt cada vegada que l'equip atacant completa un passe a la zona de gol contraria.

4- Moviment del disc -- El disc pot avançar en qualsevol direcció per mitjà de passes sempre que s'estigui dins els límits del terreny de joc. Els jugadors no poden córrer ni caminar amb el disc a les mans. La persona amb el disc té 10 segons per llençar-lo, la defensa compta en veu alta i ha d'estar a menys de tres metres de la persona que té el disc.

5- Canvi de possessió -- Quan un passe no es completa degut a la caiguda del disc per estar fora dels límits del terreny de joc o per un hand-block, la defensa pren la possessió del disc i passa a atacar..

6- Substitucions -- Els canvis es realitzen després d'una anotació o durant un time-out per lesió.

7- No contacte -- No ha d'existir cap tipus de contacte físic entre els jugadors. Bloquejos o càrregues no són permesos i són accions considerades falta.

8- Falta -- Quan un jugador realitza una acció considerada falta qualsevol dels jugadors que estiguin al camp pot parar el joc demanant "falta". Si la falta és acceptada és comença a jugar al punt a on s'ha comès, si no, és torna a la jugada anterior abans de que es cometés la suposada falta.

9- Autoarbitratge -- Cada jugador és responsable de complir i fer complir les normes dins del terreny de joc. Els jugadors implicats en una falta la resolen a través del diàleg i buscant el mutu acord.

10- Esperit del joc -- L'Ultimate promou la competitivitat i el joc net. Es fomenta el joc competitiu però mai en detriment del respecte o la integritat entre jugadors. És l'anomenat en anglès Spirit of the Game, SOTG.

 

 

 Vídeos

 Campionat europeu de seleccions de Beach Ultimate disputat a Calafell el 2013.

 

 

Campionat mundial junior de seleccions disputat a Toronto el 2013.

 

 

Finals del campionat d'Europa de clubs 2012.

 

 

 Partit femení de la final de clubs del campionat de Colòmbia 2013.

 

 

Partit open de la final del campionat mundial de seleccions 2014.

 

 

Enllaços

Federació Espanyola del Disc Volador FEDV.

Federació Europea del Disc Volador EFDF.

Federació Mundial del Disc Volador WFDF.

Associació de Beach Ultimate BULA.

La peculiaritat de l'Ultimate fa que esdevingui un esport d’important pes educatiu, una font de foment de valors socials, d’integració i d’interculturalitat ja que, més enllà del món competitiu, aquest esport s'ajusta als valors que busca la societat: atenció a la diversitat, igualtat de gènere, pluralitat, autoregulació, alteritat i oferta cultural.

Per aquests motius, des de les associacions i clubs de Catalunya vetllem per la formació a les escoles amb el compromís de fomentar aquests valors.

S'han realitzat formacions i cursos extraescolars per a nens i nenes en diversos IES i escoles de tot el país.

 

Contacta amb nosaltres per conèixer els cursos que podem oferir o ampliar qualsevol informació.

El 29 de febrer va tenir lloc la 3a jornada de la Lliga Escolar al CEM Mar Bella. Aquesta vegada van pendre part 18 equips, dividits en les 3 categories: sub18, sub15 i sub12.

20200229 100226

Dissabte 18 de gener va tenir lloc la 2a jornada de la Lliga Escolar a les magnífiques instal·lacions del Col·legi Xaloc, a l'Hospitalet de Llobregat. Un cop més, es va batre el rècord de participació amb 19 equips i 143 jugadors.

P1180272

El passat dissabte va arribar el dia tan esperat per molts infants i adolescents: la primera jornada de la Lliga Escolar d’Ultimate (LEU) de Catalunya. La cita, organitzada per la Federació Catalana de Disc Volador (FCDV), i amb el suport del Consell Esportiu Escolar de Barcelona (CEEB), va reunir al CEM La Mar Bella al voltant de 115 escolars de diferents racons de la geografia catalana, amb especial representació del Vallès, Barcelona i L’Hospitalet, per aquest ordre.

La Lliga Escolar d'Ultimate 2018/19 ha finalitzat amb una última jornada celebrada a les platges de Castelldefels. Aquest cop, foren 17 els equips participants provinents de 10 centres, instituts o clubs diferents.

1

Dissabte 23 va tenir lloc la 4a jornada de la Lliga Escolar al Complex Esportiu Municipal de Sant Oleguer, a Sabadell. De nou, van partipar 15 equips dividits en 3 categories.

Continua la Lliga Escolar d'Ultimate mantenint el seu creixement dels darrers anys. Dissabte 16 de febrer va tenir lloc la 3a jornada a les instal·lacions del Consell de l'Esport Escolar de Barcelona a la Mar Bella i on es van igualar els 15 equips participants a la jornada anterior.

3a jornada

Dissabte 19 de gener va tenir lloc la 2a jornada de la Lliga Escolar que organitza la Federació Catalana de Disc Volador juntament amb el Consell de l'Esport Escolar de Barcelona, amb un rècord de participació: 15 equips i al voltant de 100 jugadors van competir en 3 categories a les instal·lacions del Col·legi Xaloc, seu del CJ Balandrau, que s'estrenava com a amfitrió de la Lliga.

2a jornada Lliga Escolar: Col·legi Xaloc

El dissabte dia 17 a la tarda va tenir lloc la 1a jornada de la Lliga Escolar d’Ultimate 2018/19, amb la presència de 7 equips en 2 categories: sub12 i sub18. En el gran escenari del poliesportiu del CEM La Mar Bella i amb la col·laboració del CEEB, més de 50 joves jugadors repartits en 3 camps de joc van posar bona cara al mal temps exterior de fred i pluja per donar inici a la competició de la temporada 2018-19. Per motius diversos, malauradament, en aquesta jornada inicial van causar baixar els equips de Kensington School, Gavina i un bon nombre de jugadors d’Squirrels. De ben segur que per a la 2a jornada estaran igual de forts que sempre i competint al màxim.

CEM Mar Bella

El dissabte 26 de maig es va disputar la 5a i darrera jornada de la Lliga Escolar d'Ultimate a la platja de Castelldefels. 10 equips van competir a les categories sub18, sub15 i sub12. La sorpresa de la jornada va ser l'Institut Miquel Crusafont de Sabadell que, debutant a la competició, va guanyar la categoria sub15. Flying Squirrels van dominar la categoria sub18, mentres que Kensington School es van imposar per millor diferència de punts a MasBoadisc en sub12.

La lliga escolar ha crescut en nombre d'equips participants i jornades i es presenta pel curs vinent amb un alicient extra: la classificació pel campionat del món escolar que se celebrarà a Le Mans.

20180526 120708

Aquest passat dissabte 7 d'abril va tenir lloc la 4a jornada de la Lliga Escolar a Palau-Solità i Plegamans, amb la presència de 9 equips (8 del Vallès i 1 del Barcelonès). La competició es va disputar, com ha estar norma en aquesta temporada, en 3 categories: sub18, sub 15 i sub 12. Els campions han estat, respectivament, Flying Squirrels S18, Flying Squirrels S15 i Mas BoaDisc Red. Els premis a l'Esperit del Joc han estat per INS Vallès Black, Flying Squirrels S15 i CJ Balandrau i Mas BoaDisc Green empatats a la categoria sub12.

 Lliga Catalana Ultimate

Calendari

Sense events

Classificació Final Platja 2018

  • 1a Divisió

1. Sharks
2. Peixets Ocean
3. Bravas G
4. Disctèrics
5. Bravas Y
6. Salty
7. Mamadiadors
8. Esperit Black

  • 2a Divisió

1. Pink Powa
2. Peixets River
3. M&Ms
4. Red Squirrels
5. NeoSharks
6. Green Squirrels
7. Esperit White
8. Peixets Lake
9. Bravas R
10. Esperit Grey

Classificació Final Gespa 2019

  • Divisió

1. Sharks
2. Disctèrics
3. Peixets Ocean
4. Salty
5. Mamadiadors
6. Flying Squirrels Green
7. M&Ms
8. Pink Powa
9. Esperit Black
10. Peixets River
11. Mamadiadors
12. Bravas
13. Flying Squirrels Red
14. Tookadisc

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de millorar la teva experiència. Suposem que hi estàs d'acord, però pots tancar ara la pàgina si ho desitges.